POSVEĆENI ZELENIJOJ LJEPOTI ZA VIŠE NAS

Kao vodeća svjetska robna marka prirodne kozmetike, imamo priliku pomoći u stvaranju pozitivnog utjecaja pokazivanjem puta prema održivoj ljepoti koja je dostupna svima.

VIDEO
NAŠI NAPORI
PO PITANJU ODRŽIVOSTI U 5 KORAKA
465 328 1

Nabava s više solidarnosti

Osnažujemo 670 zajednica kao dio naših programa nabave sastojaka.
Do 2025. godine bit će uključeno 800 zajednica.

SAZNAJ VIŠE

Zelenije i čišće formule

Naši novi šamponi i formule za njegu kose 2019. godine dosegli su u prosjeku 91 % biorazgradivosti*.
Do 2025. godine osmislit ćemo nove nježne formule za kosu i kožu s visokim učinkom, koje pokreću zelene znanosti – Green Sciences, poput biotehnologije.

SAZNAJ VIŠE

465 328 2
465 328 3

Više reciklirane ambalaže i ambalaže koja se može reciklirati

Zahvaljujući upotrebi reciklirane plastike, 2019. godine uštedjeli smo 3670 tona nove plastike. Krajem 2020. godine boce proizvoda Fructis bit će izrađene od 100 % reciklirane plastike u Europi i SAD-u.

Do 2025. godine svi naši proizvodi bit će izrađeni od 100 % reciklirane plastike i moći će se 100 % reciklirati, ponovno puniti ili ponovno upotrijebiti.

SAZNAJ VIŠE

Više obnovljive energije

Od 2005. godine naša postrojenja i distributivni centri smanjili su potrošnju vode za 45 %, a emisije CO2 za 72 %.

Do 2025. godine 100 % naših industrijskih lokacija
bit će ugljično neutralne.

SAZNAJ VIŠE

465 328 4
465 328 5

Više akcija u borbi protiv zagađenja plastikom

Pridružili smo se organizaciji Ocean Conservancy u borbi protiv zagađenja plastikom tako što smo mobilizirali 373 zaposlenika za Međunarodni dan čišćenja priobalja.

SAZNAJ VIŠE

Izvještaj o napretku održivosti za 2022. godinu

Za više informacija o našim akcijama stavili smo vam na raspolaganje prvi izvještaj o održivosti kako bismo vam pružili transparentne informacije o našoj praksi.

ZAŠTO OCEAN CONSERVACY?

465 328 7

Rad na zaštiti oceana

Od 1986. godine ova neprofitna organizacija i njezini volonteri sakupili su više od 136,000 tona smeća međunarodnim čišćenjem priobalja, uklanjanjem zagađenja s plaža i plovnih puteva širom svijeta.

Uspjeli smo!

Dana 21. rujna 2019. godine timovi društva Garnier širom svijeta s ponosom su se pridružili organizaciji Ocean Conservancy na Međunarodni dan čišćenja priobalja u borbi protiv plastike u oceanima. Zajedno smo uklonili 6 tona otpada s plaža i plovnih puteva širom svijeta.

POSJETI OCEAN CONSERVANCY

465 328 9
465 328 8

Plastics For Change

Ove godine udružili smo snage s organizacijom Plastics For Change kako bismo podržali holistički razvoj zajednica sakupljača otpada i spriječili plastiku u oceanima u Indiji.

POSJETI PLASTICS FOR CHANGE

Solidarna opskrba

Naše aktivnosti u 2019. godini osnažile su 670 zajednica širom svijeta. Do 2025. godine 800 zajednica bit će dio našeg programa solidarne opskrbe.

Kako Garnier pomaže poljoprivrednicima?

Program solidarne opskrbe omogućuje ljudima, koji su obično isključeni s tržišta rada, pristup njemu i održiv prihod. Predani smo provođenju praksi poštene trgovine u opskrbnom lancu, nastojeći podržati i osnažiti poljoprivrednike i radnike i pomoći im u poboljšanju prihoda i sredstava za život. Također, pružamo obuku za poboljšanje poljoprivrednih vještina i najnovija znanja o organskoj poljoprivredi.


Kako Garnier pomaže lokalnoj privredi?

Malim poljoprivrednicima olakšavamo pristup zdravstvenim uslugama ili mehanizmima solidarne opskrbe. Naš Program solidarne opskrbe je 2019. godine pružio pristup tržištu rada ili zadržavanju posla, kao i poštene prihode za 670 zajednica koje se suočavaju sa socijalnim ili financijskim izazovima. Također, kroz partnerstva s nevladinim organizacijama, pomogli smo jačanju zajednica kroz programe društvene odgovornosti ili solidarne opskrbe širom svijeta.


Green Sciences (Zelene znanosti) i formule

Naši novi šamponi i formule za njegu kose u 2019. godini postigli su prosječno 91% biorazgradljivosti. * Do 2025. osmislit ćemo nove vrlo učinkovite formule za kosu i kožu, koje pokreću Green Sciences (Zelene znanosti), poput biotehnologije. * Prema OECD 301 ili sličnim testovima.

Što znači kad nešto dolazi iz održivog izvora?

Kada Garnier odabire dobavljače, uzimamo u obzir etička pitanja, utjecaj na okoliš i socijalne čimbenike. Želimo da se naši sastojci proizvode i prikupljaju na odgovoran i održiv način. To uključuje poljoprivrednike, zemljište koje se koristi, poljoprivredne prakse, lokalne zajednice i mnoge druge aspekte izvora opskrbe.


Zašto su važni održivi izvori opskrbe?

Garnier vjeruje da su održivi izvori opskrbe važni jer je naš cilj osigurati da se naši obnovljivi materijali obnavljaju u izobilju, poboljšavajući biološku raznolikost i smanjujući utjecaj na klimatske promjene.


Na koji način možemo zaštititi biološku raznolikost?

Kroz programe poput našeg Respectful Bee Welfare Program (Program dobrobiti pčela), Garnier na održiv način nabavlja sve  sastojke dobivene od pčela putem mreže odgovornih pčelara i dobavljača. Drugi primjer je naš program solidarne opskrbe u partnerstvu sa PRONATURA, kroz koji pružamo pomoć za 23 meksičke porodice u usvajanju prakse organskog uzgoja, uključujući inicijative za očuvanje biološke raznolikosti u zaštićenim rezervatima koji okružuju njihove farme.


Koju strategiju opskrbe iz održivih izvora primenjuje Garnier?

Cilj nam je nabaviti 100% obnovljivih sastojaka iz održivih izvora do 2022. godine. Potpuno smo predani zaštiti biološke raznolikosti i planeta, koristeći zelenu znanost kako bismo našim potrošačima pružili jednako visoke rezultate, istovremeno osiguravajući da je svaki Garnierov proizvod održiviji. Danas više od polovice sastojaka Garniera dolazi iz obnovljivih izvora, a cilj nam je do 2025. godine imati 100% obnovljivih sastojaka iz održivih izvora.
Također,  prioritet za pakiranje nam je nabava iz održivih izvora. 100% naših kartonskih kutija i uputa za uporabu proizvoda od papira u 2019. godini imalo je certifikat o održivom gospodarenju šumama.


Kako Garnier postaje zeleniji?

Razvili smo nove formule s 98% sastojaka prirodnog podrijetla i organske proizvode za njegu kože s certifikatom Ecocert i kontinuirano smanjujemo utjecaj naših proizvoda na okoliš. Na našim industrijskim lokacijama, znatno smo smanjili emisiju CO2 i potrošnju vode.

Svakodnevno nabavljamo sve više i više prirodnih sastojaka, lansirajući formule prirodnog podrijetla u okviru svih naših kategorija proizvoda. U 2019. godini predstavili smo novu paletu organskih proizvoda. Poboljšali smo aktivnosti održivosti naših tvornica i smanjili upotrebu nereciklirane plastike u ambalaži, istovremeno povećavajući sadržaj koji se može reciklirati.


Šta su Green Sciences (Zelene znanosti)?

Green sciences (Zelene znanosti) pokrivaju sve znanstvene spoznaje, uključujući transformaciju prirodnih sirovina u visoko učinkovite prirodne sastojke kroz procese poput ekstrakcije ili fermentacije, na održiv način koji poštuje okoliš. Garnier koristi najnovija znanja iz prirodnih znanosti kako bi oslobodio snagu prirode u održivim proizvodima visoke učinkovitosti.


Što je zeleni uzgoj?

Poljoprivredne prakse koje promiču proizvodnju prirodnih sirovina na način koji čuva ekosustave i smanjuje utjecaj na okoliš. To bi moglo značiti korištenje manje vode, proizvodnju manje emisije ugljika i smanjenje otpada.


Kako biti odgovoran u industriji ljepote?

Garnier je bio pionir u pokretu za transparentnost, otkrivajući podrijetlo sastojaka počev od 2017. godine. 2020. godine otvaramo novo tlo dijeleći ekološki i socijalni utjecaj naših proizvoda s ambicioznom novom ekološkom oznakom.

Svakodnevno nabavljamo više održivih prirodnih sastojaka, s formulama prirodnog podrijetla u svim kategorijama proizvoda, uključujući i novu paletu organskih proizvoda. Poboljšali smo učinak održivosti naših tvornica i smanjili upotrebu nereciklirane plastike u ambalaži, istovremeno povećavajući reciklirani sadržaj.

Naša Green Beauty strategija omogućit će nam daljnji napredak cjelovitim pristupom ljepoti.To uključuje predanost poboljšanju utjecaja naših proizvoda tijekom njihovog životnog ciklusa, pomaganju u očuvanju prirodnih resursa, korištenju čiste energije i sprječavanju stvaranja otpada. 


Što znači "ekološki osmišljena formula"?

Procjenjujući životni ciklus, naši laboratoriji već dugi niz godina mjere utjecaj naših proizvoda na okoliš. Usredotočeni smo na poboljšanje biorazgradivosti naših formula, smanjenje potrošnje vode i smanjenje utjecaja naših proizvoda na vodeni okoliš.

Više reciklirane i reciklažne ambalaže

Do kraja 2020. godine sve boce Fructis biće izrađene od reciklirane plastike, a Garnier će uštedjeti 7.000 tona nereciklirane plastike smanjenjem težine ambalaže. Garnier teži ka tome da do 2025. godine sva ambalaža bude izrađena od 100% reciklirane plastike, čime se štedi 37.000 tona nereciklirane plastike. Lansiramo prvu generaciju kartonskih tuba za organske proizvode za njegu kože i prve čvrste šampone s ambalažom koja ne sadrži plastiku.

Koja plastika se može reciklirati?

Većina plastike koju Garnier danas koristi za pakiranje su PET (polietilen tereftalat), PP (polipropilen) i PE (polietilen). Ovi materijali se mogu nekoliko puta reciklirati i ponovno koristiti, a najčešće su reciklirani plastični materijali na svijetu.
PCR (Post-Consumer Recycled - reciklirana plastika nakon potrošnje) se reciklira od plastičnog otpada dobivenog iz potrošačkih proizvoda. Garnier se obavezao da će do 2025. godine koristiti 100% PCR plastike ili plastike iz bioloških izvora.
Garnier vjeruje da je naša odgovornost povećati svijest o tome koje dijelove naših proizvoda možemo reciklirati. Izrađujemo videozapise i upute o različitim vrstama plastike i različitim tokovima recikliranja.


Na koji način Garnier smanjuje plastiku?

Naša strategija napretka prema postizanju ekološki dizajnirane ambalaže počiva na četiri stupa: upotreba recikliranih materijala, redizajn i inovacije, ponovna upotreba i recikliranje.

 • Inovacije
  Neke od naših inovacija na polju redukcije plastike, koje nas najviše raduju, pokrenut će se 2020. godine. Čvrsti šampon UltraDoux, ultimativno rješenje "nula plastike", ima ambalažu izrađenu od 100% FSC certificiranog kartona. Ultra-Doux Ecopack smanjuje količinu plastike koja se koristi za naše šampone za 80%. A Garnier Bio Hemp Moisturizer dolazi u kartonskoj cijevi.

 • Postojeći proizvodi
  Cilj nam je smanjiti količinu plastike koja se koristi u ambalaži i zamijeniti je recikliranom ili reciklažnom, umjesto nereciklirane. Za to nam je potreban veliki, po mogućnosti lokalni izvor reciklirane plastike nakon potrošnje i drugi održivi materijali. Kroz blisko partnerstvo s našim dobavljačima ambalaže i proizvođačima plastike, razvijamo snažne izvore opskrbe PCR-om, s ciljem postizanja 100% do 2025. godine.

 • Ostvarivanje blagodati
  Korištenjem reciklirane plastike u 2019. godini uštedjeli smo 3.670 tona nereciklirane plastike. Do kraja 2020. sve plastične boce Fructis bit će izrađene od 100% reciklirane plastike u Europi i SAD-u. Korištenjem reciklirane plastike uštedjet ćete ukupno 7000 tona nereciklirane plastike u 2020. godini. Do 2025. godine svi će se naši proizvodi izrađivati od nula nereciklirane plastike, a sva naša ambalaža moći će se reciklirati, ponovno upotrijebiti ili kompostirati, štedeći 37.000 tona nereciklirane plastike godišnje.

 • Zajednica
  Kroz partnerstvo s nevladinom organizacijom Plastics for Change reciklirat ćemo tone plastike i pružiti skupljačima otpada stabilan prihod i pristup socijalnim uslugama u Indiji. Također, vjerujemo da je naša odgovornost podicati potrošače na recikliranje. Na taj način ćemo smanjiti istjecanje plastike u okoliš.

Kako recikliramo plastiku?

Reciklažna plastika se sakuplja, čisti i sortira po tipu plastike. Zatim se usitni, opere, rastopi i preoblikuje u pelet ili granule. Ova granulirana plastika koristi se za izradu nove ambalaže.

L'Oreal Group stvorila je konzorcij s CARBIOS-om za razvoj biotehnologije u recikliranju. * Garnier će iskoristiti rezultate ovog postupka pri dizajniranju nove ambalaže, pomažući u promicanju kružne ekonomije.

  * CARBIOS je razvio enzimski postupak bio-reciklaže plastike koji razgrađuje polimere na osnovne komponente (monomere) koji su izvorno korišćeni za njihovo stvaranje. Nakon odvajanja i čišćenja, monomeri se mogu ponovo koristiti za izradu plastike sa svojstvima koja sličnim nerecikliranoj plastici, bez gubitka vrednosti tokom procesa reciklaže.


Na koji način se ambalaža ponovno koristi?

Garnier se zalaže za promicanje sustava za ponovnu upotrebu ili punjenje, primjenom novih partnerstava i modela. Kroz partnerstvo s LoopTM (u Francuskoj) stvorit ćemo inovativne kružne platforme za kupnju koje zamjenjuju ambalažu za jednokratno korištenje plastičnom ambalažom za višekratno korištenje.


Što je nereciklirana plastika?

Nereciklirana plastika je novoizrađena plastika koja prije nije bila korištena u proizvodu ili obrađena. Postrojenja za recikliranje uzimaju nerecikliranu plastiku koju bacaju potrošači i koriste je kao svoju sirovinu.

Garnier želi uštedjeti 37.000 tona nereciklirane plastike godišnje. Cilj nam je da do 2025. godine osmislimo novi izgled ambalaže tako da bude ponovo upotrebljiva, da se može reciklirati ili kompostirati. Cilj nam je dizajnirati novu ambalažu do 2025. godine, tako da bude ponovna, reciklirana ili kompostirana. Do tada, svi naši proizvodi izrađivat će se od nula nereciklirane plastike, koristeći 100% recikliranu plastiku nakon potrošnje (PCR) ili plastiku iz bioloških izvora umjesto nereciklirane.


Na koji način Garnier smanjuje težinu ambalaže?

Garnier se zalaže za smanjenje težine i veličine ambalaže redizajniranjem poklopaca i plastičnih boca, smanjenjem veličine vrećica i uklanjanjem obloga iz vrećica. Naše su inovacije također usmjerene na novu ambalažu bez plastike i tražimo nove mogućnosti za zamjenu formata za jednokratno korištenje.
Smanjivanjem težine plastične ambalaže uštedjeli smo više od 592 tone nereciklirane plastike u 2019. godini. Nastavit ćemo smanjivati težinu plastične ambalaže i postići uštedu od 858 tona plastike u 2020. godini.

Više energije iz obnovljivih izvora

Tijekom posljednjih 15 godina smanjili smo potrošnju vode za 45%, a emisije CO2 za 72% na našim industrijskim lokacijama. Do 2025. godine 100% naših industrijskih lokacija bit će ugljično neutralan koristeći samo energiju iz obnovljivih izvora.

Kako smanjiti emisiju CO2?

Sva naša postrojenja kontinuirano rade na smanjenju emisija ugljika povećanjem energetske učinkovitosti boljim dizajnom i izolacijom zgrada, kao i korištenjem energetski učinkovitih tehnologija za industrijske procese i na kraju kroz veću opskrbu lokalnom obnovljivom energijom.

Ovakvi napori doveli su do smanjenja ugljične emisije za 72% između 2005. i 2019. godine. Međutim, naš je cilj učiniti sva naša industrijska mjesta do 2025. ugljično neutralnima. To ćemo postići uporabom tehnologija koje najbolje odgovaraju svakom mjestu: biometanizacija, solarni paneli, biomasa, energija vjetra itd.


Kako smanjiti potrošnju energije?

Unutar naših proizvodnih pogona i distribucijskih centara nastavit ćemo optimizirati korištenje energije s ciljem korištenja 100% obnovljive energije do 2025. godine.


Što je održiva tvornica?

Održiva tvornica je ona koja koristi obnovljivu energiju i ugljično je neutralna.


Kako smanjiti potrošnju vode?

Garnier preispituje upotrebu vode na svim lokacijama kako bi značajno smanjio svoju industrijsku potrošnju vode. Već imamo tri „waterloop“ tvornice (vodena petlja), u kojima se 100% industrijske vode (na primjer za čišćenje i hlađenje) pročišćava, reciklira ili ponovo koristi. Za ove procese više nam nije potrebna svježa voda.

Tretiranjem i ponovnom upotrebom kvalitetne vode u unutarnjoj petlji uspjeli smo smanjiti potrošnju vode i utjecaj tvornice na okoliš. Naše tri „waterloop“ tvornice uštedjele su više od 8 miliona litara vode 2019. godine usporedbi s 2018., i nadahnule su mnoge druge tvornice širom svijeta.


Na koji način Garnier smanjuje emisiju ugljika?

Kao dio naših kontinuiranih napora da smanjimo utjecaj naših proizvoda na okoliš, pružit ćemo podršku svim industrijskim postrojenjima Garnier da postanu ugljično neutralni, kao i usvajanju 100% obnovljive energije tijekom sljedećih pet godina.

Još akcija u borbi protiv zagađenja plastikom

Garnier se 2019. godine udružio sa Ocean Conservancy u borbi protiv zagađenja plastikom. Dana 21. rujna, mobilizirali smo 355 zaposlenika širom svijeta za Međunarodni dan čišćenja obale. 19. rujna 2020. pridružili smo se Ocean Conservancyu najvećem svjetskom jednodnevnom volonterskom naporu protiv onečišćenja plastikom.

Koje mjere Garnier poduzima kako bi zaštitio ocean?

Radi pozitivnog učinka izvan industrije ljepote, udružili smo se s Ocean Conservancy, nevladinom organizacijom koja više od 30 godina radi na uklanjanju oceanske plastike. Zajedno ćemo podići svijest o važnosti čišćenja oceana i plaža i potaknuti naše zaposlenike i potrošače da sudjeluju u godišnjem međunarodnom čišćenju obala koje organizira Ocean Conservancy, najveći svjetski jednodnevni volonterski pothvat u borbi protiv oceanske plastike.

Također, kroz partnerstvo s nevladinom organizacijom Plastics for Change, pružanju poštene naknade zajednici sakupljača otpada u Indiji za odbačenu plastiku, poboljšanju radnih uvjeta i promicanju recikliranja.


Što je zagađenje plastikom?

Zagađenje plastikom postalo je ključni izazov u posljednjih nekoliko desetljeća. Danas se godišnje proizvede više od 350 milijuna tona plastike, a samo 20% plastičnog otpada reciklira se širom svijeta. Ostalo postaje otpad koji zagađuje naš okoliš. Danas više od 75% sve plastike proizvedene u svijetu postaje otpad. Plastično zagađenje šteti divljim i prirodnim ekosustavima i doprinosi klimatskim promjenama.


Koliko je plastike u oceanima?

Do 12,7 milijuna tona plastike godišnje dospije u oceane. Do 2050. godine znanstvenici predviđaju da će količina plastike premašiti broj riba u oceanu. Svake minute svijet baca u ocean količinu plastike koja je jednaka jednom prepunom kamionu za smeće. (Izvor: Program Ujedinjenih naroda za okoliš https://environmentlive.unep.org/marinepollution).


Kako plastika dolazi do oceana?

Do zagađenja plastikom u našim oceanima u velikoj mjeri dolazi kada ljudi nemaju mogućnost odgovornog odlaganja otpada. Umjesto toga, njihov plastični otpad često ulazi u lokalne rijeke i na kraju se isprazni u ocean. Srž problema je što velik dio zagađenja plastikom trenutno uzrokuju poslovni modeli koji podržavaju jednokratnu ambalažu; loše upravljanje otpadom zbog čega plastika istječe u okoliš; i lanac opskrbe koji trenutno proizvodi pet puta više nereciklirane plastike od reciklirane.


Koje su posljedice plastike u oceanima?

Više od 800 vrsta morskih životinja pogođeno je zagađenjem plastikom, bilo u vidu gutanja, zapetljavanja ili kemijske kontaminacije. Zagađenje plastikom je uzrok smrti milijuna morskih ptica i morskih sisavaca, a neke su morske vrste pred izumiranjem zbog onečišćenja oceana plastikom. Konzumacija plastike morskim bićima uzrokuje zdravstvene probleme koji se šire prehrambenim lancem na veće morske životinje, a na kraju i na ljude koji ih jedu. Plastika u morima također zagađuje oceane, snižavajući razinu kisika i utječući na preživljavanje morskih životinja, uključujući kitove, dupine i pingvine. Ptice i kopnene životinje izložene su plastičnom gušenju na plažama. Plastično onečišćenje predstavlja prijetnju funkcioniranju morskih ekosustava, a mikročestice plastike koje plutaju oceanom otrovne su za sva živa bića.

Za potpuni uvid preuzmite naš Izvještaj o napretku održivosti za 2019. godinu