first fixed slider

Posvećeni zelenoj ljepoti za više nas

Kao vodeća svjetska robna marka u domenu prirodne ljepote, imamo mogućnost da pozitivno utječemo u vidu predvodnika na putu prema održivoj ljepoti koja je svima pristupačna.

02 DMI CORPO GREENBEAUTY BP MODULE1 JUN23
03 DMI Garnier Green Beauty SOLSO Icon Landing Page Inter May2023

Više solidarnosti i inkluzivnosti

U sklopu svojih programa solidarnog pribavljanja sirovina i partnerstva sa organizacijom Plastics For Change (Plastikom do promjene) osnažujemo 1431 zajednicu. Obavezali smo se da do 2025. godine osnažujemo 1500 zajednica.

SAZNAJ VIŠE

Green Sciences (Zelene znanosti) i formule

U 2022. godini, naše formule su dostigle stepen od 82% biorazgradivosti*. 63% naših sastojaka je biološkog porijekla ili dobijeno iz minerala kojih ima u izobilju.
Do 2025. godine, nastavićemo da izrađujemo nove ugledne formule visoko učinkovite za vašu kosu i kožu, koje pokreću Green Sciences (zelene znanosti), kao što su biotehnologije.
*Prema OECD 301 ili na osnovu ekvivalentnih ispitivanja.

SAZNAJ VIŠE

04 DMI Garnier Green Beauty Greener science icon Landing Page Inter May2023
05 DMI Garnier Green Beauty Recycled vicon Landing Page Inter May2023

Više ambalaže od recikliranih materijala i ambalaže podobne za reciklažu

U 2022. godini, zahvaljujući korišćenju reciklirane plastike, uštedjeli smo 15.800 tona plastike koja bi se po prvi put koristila. 83% naše PET plastike potječe od recikliranih materijala. 
Do 2030. godine, svi naši proizvodi biće izrađeni od 100% reciklirane plastike i biće 100% podobni za reciklažu, ponovno punjenje ili ponovnu upotrebu.

SAZNAJ VIŠE

Više izvora obnovljive energije

Od 2005. godine, naši pogoni i distributivni centri smanjili su potrošnju vode za 55% i količinu emisija CO2 za 82%. 
Do 2025. godine, 100% naših industrijskih pogona koristit će obnovljive izvore energije.

SAZNAJ VIŠE

06 DMI Garnier Green Beauty Renewable icon Landing Page Inter May2023
07 DMI Garnier Green Beauty Cruelty icon Landing Page Inter May2023

Sa odobrenjem organizacije Cruelty Free International

Sve Garnier proizvode zvanično je odobrila organizacija Cruelty Free International u okviru programa Leaping Bunny, vodeća organizacija koja radi na okončanju sprovođenja ispitivanja na životinjama. 

SAZNAJ VIŠE

Izvještaj o napretku u pogledu održivosti za 2022. godinu

Kako biste saznali više o našem djelovanju, javno smo objavili svoj četrvrti Izvještaj o održivosti u kome donosimo trasparentne informacije o svojoj poslovnoj praksi.

09 BP MODULE3

Označavanje u pogledu ekološkog i socijalnog utjecaja

Saznajte kakvi su ekološki i socijalni utjecaji vaših omiljenih Garnier proizvoda za njegu kose, kako biste mogli donositi znatno održivije odluke. 

SAZNAJ VIŠE

first fixed slider
11 DMI CORPO GREENBEAUTY BP MODULE11 JUN23

Plastics For Change

Od 2020. godine, Garnier je u partnerstvu sa organizacijom Plastics for Change kako bi plastični otpad koristio kao resurs u cilju rješavanja socijalnih pitanja, prikupljanja i recikliranja plastičnog oceanskog otpada u Indiji, pri čemu neformalnim sakupljačima otpada i njihovim porodicama omogućava da poboljšaju svoje životne prilike.

Rad na zaštiti oceana od najvećih izazova današnjice

Od 1986. godine, posredstvom neprofitne organizacije International Coastal Cleanup®, dobrovoljci su prikupili više od 162.000 metričkih tona smeća s plaža i vodenih puteva širom svijeta.

POSJETI OCEAN CONSERVANCY

12 DMI CORPO GREENBEAUTY BP MODULE12 JUN23
13 DMI CORPO GREENBEAUTY BP MODULE13 JUN23

Uspjeli smo!

Od 2019. godine, Garnier se s ponosom udružio s organizacijom Ocean Conservancy da okupi potrošače i zaposlene širom svijeta u očuvanju morskih ekosistema. Do sada, tokom ovih dana čišćenja, 804 učesnika širom svijeta prikupilo je više od 60,6 tona otpada sa plaža i vodenih puteva.

POSJETI PLASTICS FOR CHANGE

first fixed slider

Više solidarnosti i inkluzivnosti

Naše aktivnosti u 2019. godini osnažile su 670 zajednica širom svijeta. Do 2025. godine 800 zajednica bit će dio našeg programa solidarne opskrbe.

NAJČEŠĆA PITANJA

Kako Garnier pomaže poljoprivrednicima?

Program solidarnog pribavljanja sirovina omogućava ljudima koji su uobičajeno isključeni sa tržišta rada da dobiju posao i steknu održive prihode. Posvećeni smo primjeni poštenih trgovinskih  praksi u svom lancu snabdijevanja, kroz nastojanje da podržimo i ojačamo poljoprivrednike i radnike i pomognemo im da unaprijede svoje prihode i poboljšaju svoje životne prilike. Takođe nudimo obuku kako bismo unaprijedili njihove vještine u poljoprivredi i pružili im najnovija saznanja o organskoj zemljoradnji.


Kako Garnier pomaže lokalnoj privredi?

Olakšavamo pristup zdravstvenim uslugama ili mehanizmima socijalne zaštite za svoja brojna mala gazdinstva. U 2022. godini, naš program solidarnog pribavljanja sirovina omogućio je 1431 zajednici koja se suočava sa socijalnim ili finansijskim problemima da dođu do posla ili da zadrže posao i pravične prihode. Takođe smo sklopili partnerstva sa NVO kako bismo pomogli u jačanju zajednica kroz društveno odgovorne programe ili programe „solidarnog” pribavljanja sirovina širom svijeta.

Green Sciences (Zelene znanosti) i formule

U 2022. godini, 63% naših sastojaka bili su biološkog porijekla, dobijeni iz minerala kojih ima u izobilju ili iz kružnih procesa, a naše formule su dostigle stepen od 82% biorazgradivosti*. Do 2030. godine, 95% sastojaka biće biološkog porijekla, dobijeno iz minerala kojih ima u izobilju ili iz kružnih procesa. *Prema OECD 301 ili na osnovu ekvivalentnih ispitivanja.

ČESTA PITANJA

Šta označava održivo pribavljanje sirovina?

Prilikom izbora svojih dobavljača, Garnier uzima u obzir etička pitanja, utjecaj na životnu sredinu i socijalne čimbenike. Želja nam je da se naši sastojci proizvode i žanju na odgovoran i održiv način. Ovim su obuhvaćeni zemljoradnici, korišćena zemlja, poljoprivredne prakse, lokalne zajednice i mnogi drugi aspekti pribavljanja sirovina.


Zašto je važno održivo pribavljanje sirovina? 

Garnier smatra da je održivo pribavljanje sirovina važno budući da nam je cilj da se pobrinemo da se naši obnovljivi materijali izdašno obnavljaju, pospješujući time biodiverzitet i smanjujući uticaj na klimatske promjene.


Kako možemo da zaštitimo biodiverzitet?

Kroz programe poput našeg Respectful Bee Welfare Program, Garnier održivo pribavlja sirovine u vidu svih svojih sastojaka koji se dobijaju od pčela posredstvom mreže odgovornih pčelara i dobavljača. Još jedan primer jeste naš projekat solidarnog pribavljanja sirovina, koji je sproveden 2019. godine, u saradnji sa kompanijama Pronatura i MexiAloe. Dopirući do 56 korisnika u 4 sela u 2022. godini, ovaj program pomaže porodicama da usvoje prakse organske poljoprivrede, obuhvatajući inicijative za očuvanje biodiverziteta na zaštićenim rezervatima koji okružuju njihova gazdinstva.


Koja je Garnierova strategija održivog pribavljanja sirovina?

U potpunosti smo posvećeni zaštiti biodiverziteta i planete kroz korišćenje prednosti zelenih znanosti, kako bismo svojim potrošačima ponudili istu visoku učinkovitost proizvoda, starajući se o tome da svaki Garnierov proizvod bude još održiviji. Danas je 89% naših sastojaka biološkog porijekla pribavljeno iz održivih izvora. Održivo pribavljanje sirovina takođe je naš prioritet i za izradu ambalaže. U 2022. godini, 98,5% papira i kartona koji se koriste za brošure naših proizvoda i njihove kutije, izrađeno je od sirovina koje imaju sertifikat za održivo upravljanje šumama kao što je FSC®.


Kako Garnier postaje zeleniji?

99% naših novih proizvoda imaju unaprijeđen socijalni i ekološki otisak. 
Od 2005. godine, dostigli smo smanjenje od 82% emisija CO2* u svojim industrijskim pogonima, uz proizvodnju 95% više proizvoda. Svakodnevno pribavljamo sve više prirodnih sirovina na održiv način, a u okviru svih naših kategorija proizvoda osmišljavamo formule organskog porijekla. U 2022. godini, unaprijedili smo visoku učinkovitost proizvoda u svojim zvornicama i smanjili korišćenje po prvi put proizvedene plastike u okviru ambalaže.


Šta su to Green Sciences (Zelene znanosti)? 

Zelene znanosti (Green Sciences) pokrivaju cjelokupno naučno znanje, obuhvatajući transformaciju prirodnih sirovina u prirodne sastojke visoke učinkovitosti kroz procese kao što su ekstrakcija ili fermentacija, na održiv način kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Garnier koristi najnovija saznanja iz prirodnih znanosti da oslobodi snagu prirode kroz svoje održive proizvode velike učinkovitosti. Trenutno koristimo vitamin Cg i hijaluronsku kiselinu koji potiču iz zelenih znanosti.


Šta je to zeleno uzgajanje? 

Poljoprivredne prakse koje podstiču proizvodnju prirodnih sirovina na način kojim se štite ekosistemi i smanjuje utjecaj na životnu sredinu. To bi moglo označavati korišćenje manje vode, smanjivanje emisija ugljenika i smanjivanje otpada.


Kako održavati ljepotu na način koji je odgovoran? 

Kroz otkrivanje porijekla svojih sastojaka počevši od 2017. godine, Garnier je bio pionir u pokretu transparetnosti. U junu 2020. godine, pokrenuli smo postupak označavanja svojih proizvoda uz informacije o uticaju na životnu sredinu i socijalnom utjecaju, kako bismo potrošačima pomogli u donošenju održivije potrošačke odluke. 
Svakodnevno koristimo sve više sastojaka prirodnog porijekla koji su održivi, uz formule prirodnog porijekla u svim kategorijama naših proizvoda, obuhvatajući našu novu organsku ponudu. Unaprijedili smo performanse svojih tvornica u pogledu održivosti i smanjili upotrebu plastike koja se po prvi put koristi u ambalaži uz povećanje recikliranog sadržaja koji je u njoj zastupljen. 
Naša strategija zelenije ljepote će nam omogućiti da ostvarimo dodatni napredak kroz sveobuhvatan proces, od početka do kraja, u pristupu ljepoti. Ovo obuhvata posvećenost unaprjeđenju utjecaja naših proizvoda kroz njihov životni ciklus, pomoć u očuvanju prirodnih resursa, iskorišćavanje čiste energije i sprečavanje otpada.


Šta znači „ekološki osmišljena formula”? 

Kroz proces procjene životnog ciklusa, naše laboratorije već dugi niz godina mjere utjecaje naših proizvoda na životnu sredinu. Usredsređeni smo na poboljšanje biorazgradivosti naših formula, smanjenje našeg otiska u potrošnji vode i manji utjecaj naših proizvoda na vodenu sredinu.

Više ambalaže od recikliranih materijala i ambalaže podobne za reciklažu

U 2022. godini, 15.800 tona plastike koja bi se po prvi put koristila nije proizvedeno zahvaljujući korišćenju reciklirane plastike u bočicama kao što su boce zapremine < 400 ml za micelarnu vodu u Evropi, boce za šampone i regeneratore Fructis u Evropi, a koje su sve 100% izrađene od reciklirane plastike. 83% naše PET plastike potječe iz recikliranih materijala. Do 2030. godine Garnier ima za cilj da sva ambalaža bude izrađena 100% od reciklirane plastike, čime se neće proizvesti 40.000 tona plastike koja bi po prvi put bila korišćena.

ČESTA PITANJA

Koja vrsta plastike se može reciklirati? 

Najveći dio plastike koju Garnier danas koristi u svojim ambalažama je PET (polietilen tereftalat), PP (polipropilen) i PE (polietilen). Ovi materijali se mogu reciklirati i iznova koristiti više puta i predstavljaju plastične materijale koji se najviše recikliraju u svijetu. 
PCR (reciklaža nakon potrošnje) plastika se reciklira iz plastičnog otpada dobivenog iz potrošačkih proizvoda. Garnier se obavezao da će do 2030. godine koristiti 100% PCR plastike biološkog porijekla. Garnier smatra da je naša odgovornost u podizanju opće svijesti o tome koji dijelovi naših proizvoda mogu da se recikliraju. Izradili smo video zapise i priručnike o različitim vrstama plastike i različitim tokovima reciklaže.


Kako Garnier smanjuje upotrebu plastike? 

Svoju strategiju u pravcu dostizanja ekološki dizajnirane ambalaže zasnovali smo na 4 stuba: korištenje recikliranih materijala, ponovnom projektiranju i inovacijama, ponovnoj upotrebi i recikliranju.

 • Inovacije
  Neke od naših inovacija koje se svode na smanjene upotrebe plastike na koje smo najponosniji obuhvaćaju šampon Ultra Doux Solid, vrhunsko rješenje„ bez ikakvih plastičnih materijala”, koji je predstavljen 2020. godine, a njegova ambalaža je 100% izrađena od kartona s certifikatom FSC.  U 2022. godini, kompletna ponuda šampona Ultra Doux je prepakirana: razvili smo nove boce koje se iznova mogu puniti, koje su lakše i stabilnije i koje imaju poklopac koji se skida i širi otvor. Osim toga, izradili smo vrećice sa sadržajem za ponovno punjenje za naše legendarne mješavine u kojima se koristi 73% manje plastike nego u bocama. U 2022. godini, u Europi smo obnovili micelarnu vodu za čišćenje kože uz bočice koje su 100% izrađene od reciklirane plastike*, smanjujući godišnje 2.218 tona plastike koja bi se po prvi put koristila**. Nastavi ćemo da koristimo održive i inovativne tehnologije kroz lansiranje prve bočice  za micelarnu vodu All-In-1, koja je 100%  izrađena od PET plastike* iz plastičnog otpada koji prethodno nije bilo moguće reciklirati***.

 • Postojeći proizvodi
  Cilj nam je da smanjimo količinu plastike koja se koristi u ambalaži i zamijenimo je plastikom koja se može reciklirati ili recikliranom plastikom umjesto da upotrebljavamo plastiku koja se po prvi put koristi. U tom smislu, potrebni su nam veliki, po mogućnosti lokalni, izvori za reciklažu nakon potrošnje i drugi izvori održivih materijala. Kroz neposredno partnerstvo s našim dobavljačima ambalaže i proizvođačima plastike, razvijamo robusne izvore snabdijevanja za PCR, s ciljem da do 2030. godine dostignemo zastupljenost od 100%.  

 • Ušteda
  U 2022. godini, vlastitim korištenjem reciklirane plastike uštedjeli smo 15.800  tona plastike koja bi se po prvi put koristila. Do 2030. godine, svi naši proizvodi biće izrađeni s 0% udjela plastike koja bi se po prvi put koristila, a svu našu ambalažu biće moguće reciklirati, ponovo koristiti ili će moći da se kompostira, čime će se godišnje uštedjeti 40.000 tona plastike koja bi po prvi put bila korištena. 

 • Zajednica
  Sklopili smo partnerstvo s NVO Plastics for Change i reciklirat ćemo tone plastike i sakupljačima otpada ćemo osigurati stabilne prihode i pristup socijalnim uslugama u Indiji. Svoj prvi centar za prikupljanje plastike otvorili smo 2022. godine u Šenaiju u Indiji. Također smatramo da je naša odgovornosti da potrošače potičemo da recikliraju. Na ovaj način, smanjit ćemo dotok plastike u životno okruženje.
  *100% u Europi od listopada 2022. godine za bočicu od 400 ml i manje zapremine; s izuzetkom poklopca, koloranata i aditiva 
  **Na osnovu količina proizvedenih u 2022. godini
  ***Smatra se izgubljenim resursom jer nije uzet u obzir postojećim tokovima za reciklažu  

Kako recikliramo plastiku?

Plastika koju je moguće reciklirati se prikuplja, čisti i sortira prema vrsti plastike. Zatim se usitnjuje, pere, topi i preoblikuje u pelet ili granule. Ova plastika u obliku granula se koristi za izradu nove ambalaže.
Garnier je razvio novu PET plastičnu bocu u kojoj je 100% zastupljena reciklirana plastika ili ona koja se može reciklirati, kako bi u nju pohranio svoj najprodavaniji preparat Micellar Water i to korištenjem revolucionarne tehnologije beskrajno moguće reciklaže Loop Industries.


Kako ponovno koristiti ambalažu?

Garnier je posvećen poticanju sistema ponovne upotrebe i ponovnog punjenja, kroz proces lansiranja novih partnerstava i modela. Obratite pažnju na naše ekološko pakovanje preparata Ultra Doux s mogućnošću ponovnog punjenja.


Što je to plastika koja se po prvi put koristi? 

Plastika koja se po prvi put koristi (engl. virgin plastic) predstavlja prvi put proizvedenu plastiku koja prethodno nikada nije korištena u proizvodima ili procesima. Pogoni za reciklažu preuzimaju po prvi put proizvedenu plastiku koju su odbacili potrošači i koriste je u vidu sirovina. Garnier ima za cilj da godišnje spriječi proizvodnju 40.000 tona plastike koja bi se po prvi put upotrebljavala. Do 2030. godine iznova ćemo osmišljavati naše ambalaže tako da se mogu  ponovo koristiti, reciklirati ili  kompostirati. Do ove godine, svi naši proizvodi biće izrađeni bez ikakve plastike koja bi se po prvi put upotrebljavala, a umjesto toga ćemo koristiti 100% plastike koja potiče od potrošača (PCR) ili plastike biološkog porijekla.


Kako Garnier smanjuje težinu svoje ambalaže? 

Garnier je posvećen smanjenju težine i veličine pakovanja kroz ponovno dizajniranje zatvarača i plastičnih boca, smanjenje veličine vrećica i uklanjanje obloga s vrećica. Također sprovodimo inovacije u pravcu nove ambalaže u kojoj nema plastike i tražimo nove alternative kojima će se zamijeniti formati za jednokratnu upotrebu.
Smanjenjem težine naše plastične ambalaže, u 2022. godini uštedjeli smo 15.813 tona plastike koja bi se po prvi put koristila. Nastavit ćemo da smanjujemo težinu svoje plastične ambalaže, dok 2030. godine ne dostignemo uštedu od 40.000 tona plastike.

Više obnovljivih izvora energije

Tokom posljednjih 17 godina, za 55% smo smanjili potrošnju vode u svojim industrijskim pogonima i za 82% emisije CO2. Do 2025. godine, naši industrijski pogoni će 100% koristiti obnovljivu energiju

ČESTA PITANJA

Kako smanjiti emisije CO2?

Sva naša postrojenja neprekidno rade na smanjenju emisija ugljika povećanjem energetske učinkovitosti kroz bolje projektiranje izgradnje pogona i izolacije, kao i kroz korištenje energetski učinkovitih tehnologija za industrijske procese i konačno, lokalnim pribavljanjem brojnijih izvora obnovljive energije.
Ovakva nastojanja su dovela do toga da svoj ugljični otisak smanjimo za 82% u vremenskom periodu 2005–2022. godine. Međutim, naš cilj je da sva naša industrijska postrojenja do 2025. godine koriste 100% obnovljivih izvora energije. To ćemo učiniti korištenjem tehnologija koje su najbolje prilagođene svakom pogonu: biometanizacijom, solarnim panelima, energijom iz bio mase, energijom vjetra i dr.


Kako smanjiti potrošnju energije?

U okviru svojih proizvodnih pogona i distributivnih centara, nastavit ćemo da optimiziramo korištenje energije, s ciljem da do 2025. godine koristimo 100% obnovljivih izvora energije.


Što je održiva tvornica?

Održiva tvornica jeste ona tvornica koja smanjuje svoje energetske potrebe kroz primjenu pristupa energetske trezvenosti, kao i poboljšanjem energetske učinkovitosti svojih pogona (zgrada, opreme, industrijskih procesa i slično) i koja koristi lokalne obnovljive izvore energije. 


Kako smanjiti potrošnju vode?

Garnier iznova promišlja o upotrebi vode u svim svojim pogonima kako bi u značajnoj mjeri smanjio industrijsku potrošnju vode. Već imamo tri tvornice s „vodenom petljom”, u kojima 100% industrijske vode koja se koristi (recimo, za čišćenje i hlađenje) potječe iz prerađene vode, reciklirane vode i ponovno korištene vode. Za ove procese više nam nije potrebna svježa voda.
Preradom i ponovnom upotrebom visokokvalitetne vode u internoj petlji, možemo da smanjimo svoju potrošnju vode i utjecaj tvornice na životnu sredinu. Naše tri „tvornice s vodenom petljom” povećale su učinkovitost svog upravljanja vodom i podstakle su druge tvornice širom svijeta da razmišljaju u tom pravcu. Cilj nam je da do 2030. godine imamo 100% tvornica s vodenom petljom.


Kako Garnier smanjuje svoj ugljični otisak?

U sklopu naših neprekidnih nastojanja da smanjimo utjecaj naših proizvoda na životnu sredinu, pružit ćemo podršku svim svojim Garnier industrijskim pogonima da u narednim godinama 100% pređu na obnovljive izvore energije.

Dodatne akcije u borbi protiv zagađenja plastikom

Od 2019. godine, zajedničkim snagama sa organizacijom Ocean Conservancy, Garnier se bori protiv zagađenja plastikom. U proteklih nekoliko godina, ova robna marka je mobilizirala na tisuće zaposlenih širom svijeta da uzmu učešće u Međunarodnim danima čišćenja obale u sklopu sopstvenih napora u borbi protiv zagađenja plastikom. Kako bismo pojačali svoju posvećenost, od 2020. godine, u partnerstvu sa organizacijom Plastics for Change, pomažemo zajednicu sakupljača otpada u Indiji kroz isplatu pravične naknade za prikupljenu plastiku, poboljšanje njihovih uslova rada i podsticanje recikliranja.

ČESTA PITANJA

Koje akcije će Garnier poduzeti da pomogne u zaštiti oceana? 

Kako bismo postigli pozitivan utjecaj izvan okvira industrije ljepote, uspostavili smo partnerstvo sa organizacijom Ocean Conservancy, NVO koja više od 30 godina radi na istrebljenju plastike koja završava u okeanima. Zajedno ćemo podizati opću svijest o važnosti čišćenja oceana i plaža i podsticati naše zaposlene i potrošače da uzmu učešće u godišnjem Međunarodnom čišćenju obale organizacije Ocean Conservancy, najvećem jednodnevnom svjetskom nastojanju dobrovoljaca u borbi protiv plastike u oceanima. Garnier ide i korak dalje u zaštiti oceana kroz otvaranje svog prvog Centra za prikupljanje plastičnog otpada u Indiji sa ciljem prikupljanja plastike koja završava u oceanima. Nadamo se postizanju velikog utjecaja, ne samo na životnu sredinu, već i u lokalnoj zajednici. Cilj nam je da u prvoj godini prikupimo 2000 tona plastike koja završava u oceanima uz pomoć 50 ljudi koji rade u tom pogonu i 300 sakupljača otpada u lokalnoj zajednici.


Šta je zagađenje plastikom? 

U poslednjih nekoliko decenija zagađenje plastikom je postalo gorući problem. U današnje vrijeme, godišnje se proizvede sveukupno više od 350 miliona tona plastičnih proizvoda, a samo 20% plastičnog otpada se reciklira širom svijeta. Ostatak postaje otpad koji zagađuje našu životnu sredinu. Preko 75% sve proizvedene plastike u svijetu u današnje vrijeme postaje otpad. Zagađenje plastikom nanosi štetu životu u divljem svijetu i prirodnim ekosistemima i doprinosi klimatskim promjenama.


Koliko je plastike u oceanima? 

Svake godine i do 12,7 miliona tona dospijeva u oceane. Naučnici predviđaju da će do 2050. godine, količina plastike nadmašiti količinu riba u oceanima. Svijet u cjelosti svakoga minuta u ocean odbacuje teret koji odgovara tovaru 1 kamiona smeća prepunog plastike. (Izvor: Program UN o životnoj sredini https://environmentlive.unep.org/marinepollution).


Kako plastika dospijeva u oceane? 

Zagađenje plastikom u našim oceanima u velikoj mjeri je izazvano činjenicom da ljudi nemaju mogućnost da odgovorno odbacuju svoj otpad. Umesto toga, njihov plastični otpad često dospijeva u lokalne rijeke i tako stiže do oceana. Srž problema leži u činjenici da se najveći dio zagađenosti plastikom trenutno dovodi u vezu sa poslovnim modelima koji podstiču jednokratnu upotrebu ambalaže; pogrešnim upravljanjem otpadom zbog čega plastika završava u životnoj sredini; kao i sa lancem snabdijevanja koji trenutno proizvodi pet puta više plastike koja se po prvi put koristi u odnosu na recikliranu plastiku.


Koja su dejstva plastike u oceanima?

Više od 800 vrsta morskih životinja pogođeno je zagađenjem plastikom, bilo kroz sistem svojih organa za varenje, činjenicom da se zapetljavaju u plastiku ili hemijskim zagađenjem. Plastika je uzrok uginuća milijuna morskih ptica i morskih sisara, pri čemu se pojedine morske vrste usljed zagađenosti oceana plastikom nalaze na ivici istrebljenja. Morska stvorenja gutaju plastiku što prouzrokuje njihove zdravstvene probleme koji se lancem ishrane šire i na veće morske životinje i na kraju i na ljude koji konzumiraju ove morske životinje. Plastika u morima takođe zagađuje vodu u oceanima, snižavajući razine kiseonika i utičući na opstanak morskih životinja među kojima su kitovi, delfini i pingvini. Ptice i kopnene životinje praktično su zatrpane prisustvom plastike na plažama. Ona predstavlja prijetnju funkcioniranju morskih ekosistema, a mikroplastične čestice koje plutaju u oceanu su toksične za sva živa bića.


Zašto ste odlučili da uđete u partnerstvo sa organizacijom Plastics For Change?

U kompaniji Garnier smatramo da je naša dužnost da osnažujemo ljude širom svijeta. Garnier je od 2008. godine posvećen programima solidarnog pribavljanja sirovina i cilj nam je da nastavimo da za sirovine pribavljamo sve više sastojaka i materijala koji stvaraju pozitivan socijalni učinak. Nadamo se da ćemo do 2025. godine osnažiti 1000 zajednica. 
Preko 3 milijarde ljudi širom svijeta živi bez mogućnosti organizovanog prikupljanja otpada. To predstavlja gotovo polovinu stanovništva na planeti. Neki od najsiromašnijih ljudi na svijetu prikupljaju otpad kako bi mogli da prežive. Sakupljači otpada, od kojih su mnogi žene, često žive ispod granice siromaštva i rade u užasnim uslovima. Preko organizacije Plastics For Change, Garnier podržava holistički razvoj zajednica za prikupljanje otpada u Indiji. Organizacija Plastics For Change pruža podršku obrazovanju djece, zdravstvenoj zaštiti, ishrani, finansijskom opismenjavanju i osnaživanju djevojčica i žena – što su osnovni činioci za zdrave i sretne zajednice. 


Šta je plastika koja završava u oceanima? 

Plastika koja završava u oceanima definira se kao napušteni plastični otpad koji se sakuplja u krugu od 50 km od obale i koji bi na kraju završio u oceanu pod dejstvom vjetra, kiše, rječnih tokova ili plime.


Zašto otvarate centar za prikupljanje otpada u Šenaiju?

Endrju Almak, osnivač organizacije Plastics For Change, posjeduje značajno dugogodišnje iskustvo u Južnoj Aziji. Zajedno sa svojim timom, ustanovio je da je Šenai ključno područje u kome treba djelovati, zbog čega smo odlučili da na tom mjestu otvorimo svoj prvi centar za prikupljanje otpada. Šenai se nalazi na jugoistočnoj obali Indije, gdje velike količine plastike završavaju u oceanu i na vodenim putevima. Zahvaljujući pomoći 300 sakupljača otpada nadamo se da ćemo u prvoj godini prikupiti više od 2000 tona plastike. 


Koje inicijative Garnier preduzima u borbi protiv zagađenja plastikom širom svijeta? 

Garnier je posvećen inovativnoj politici optimizacije ambalaže kako bi se podstakla cirkularna ekonomija. Izlazimo i izvan okvira sopstvenih proizvoda kako bismo se borili protiv zagađenja plastikom, obuhvatajući prikupljanje plastičnog otpada. Naš program Nadzora nad plastikom (Plastic Stewardship) sadrži četiri ključna područja koja su u žiži interesovanja i u potpunosti je znanstveno zasnovan. 
1. Kad god je to moguće, smanjujemo plastičnu ambalažu: 
– Sprovodimo inovacije kako bismo razvili ambalažu bez plastike 
– Posvećeni smo smanjenju svojih plastičnih ambalaža 
2. Postepeno izbacujemo iz upotrebe plastiku koja bi se po prvi put koristila
– U 2021. godini, 31% naše godišnje potrošnje plastike se zasnivalo na korišćenju reciklirane plastike 
3. Izrađujemo i podržavamo kružne modele kako bismo zaokružili petlju u pogledu plastike 
– Posvećeni smo tome da do 2025. godine 100% koristimo ambalaže koje mogu da se recikliraju, ponovo pune ili kompostiraju 
– Posvećeni smo tome da potrošačima pomognemo da djelotvorno recikliraju ambalažu. Procjenjujemo i razumijemo kako nastaje plastični otpad na našim lokalnim tržištima 
4. Aktivno se borimo protiv plastičnog otpada 
– Zajedno sa organizacijama Ocean Conservancy i Plastics For Change podržavamo proces prikupljanja plastike iz životne sredine

Izvještaj o napretku u pogledu održivosti za 2022. godinu

Kako biste saznali više o našem djelovanju, javno smo objavili svoj četrvrti Izvještaj o održivosti u kome donosimo trasparentne informacije o svojoj poslovnoj praksi.